naar top
Menu
Logo Print
22/05/2019 - STEFAN ACKE

TUIN WORDT FUNCTIONELE BELEVINGSRUIMTE MET HOGE AFWERKINGSGRAAD

MEER BELEVING IN DE TUIN VRAAGT MEER KENNIS VAN TUINAANNEMER

De broers Ward en Wim Vantomme combineren de tuinaanneming met houtcreaties, om zo veel mogelijk 'beleving' aan te bieden aan hun klanten. “Houten constructies in de tuin zijn erg geschikt als eyecatcher, maar geven de tuin meteen ook verschillende functies. Zelfs in voortuinen zien we dat de mensen meer buitenkomen. Die evolutie naar een belevingsruimte stelt hogere eisen aan de tuinaannemers. Daardoor moet de sector wel meegroeien."

Tuinaannemer Ward Vantomme
Tuinaannemer Ward Vantomme

KLANT WORDT VEELEISENDER

“We hebben een hechte samenwerking met verschillende tuinarchitecten", vertelt Ward Vantomme. “Het werkt in twee richtingen: als mensen met ontwerpvragen bij ons komen, dan sturen wij hen door; als zij ontwerpen hebben gemaakt voor klanten die moeten worden aangelegd, dan komen zij naar ons. Vroeger tekenden we ook zelf, maar dat hebben we nu volledig doorgegeven, omdat het niet meer combineerbaar is. Mensen verwachten meer en meer een uitgewerkt plan - vroeger kon je gewoon van een ruwe schets vertrekken, nu niet meer. Zo'n plan vraagt veel tijd, en aangezien we zelf meewerken op de werf, is dat moeilijk. Ik werk zelf mee, en we hebben daarnaast nog vier medewerkers. Op dit moment zijn we ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Ik ben ondertussen 12 jaar bezig - na het afstuderen aan de tuinbouwschool in Kortrijk heb ik onmiddellijk mijn bijberoep aangevraagd, en dan heb ik nog twee jaar gewerkt bij een tuinaannemer. Ik heb mijn zelfstandige activiteit langzaamaan opgebouwd. Ongeveer een jaar later heb ik mijn eerste werknemer aangeworven, en stelselmatig uitgebreid naarmate we meer vraag kregen. We zijn dan ook verhuisd van Kortrijk naar Marke; met een grotere hangar kun je ook al meer machines plaatsen."

 

HALFOPEN BEBOUWING AAN DE RAND VAN DE STAD

Vantomme: “Bij deze halfopen bebouwing aan de rand van de stad hebben we eerst de achtertuin aangepakt, pas in de tweede fase de voortuin. In die voortuin plaatsten we een houten volume als eyecatcher, met een meerstammige en een spot. Voortuinen worden steeds meer 'gebruikt'. Vroeger was dat vaak een haag en een stukje gazon, nu wil men de beleving van achter ook naar voren doortrekken. In combinatie met het onderhoudsvriendelijke proberen we er een element in te brengen dat de voortuin doet opvallen. Terwijl ze de oprit oprijden, moeten ze al het gevoel hebben: 'het is hier te doen'. Hierdoor komen er meer mensen buiten, de eigenaar vertelde dat ze nu regelmatig met vrienden op de bank zitten. Door de verlichting zien de mensen dat hun buren thuis zijn en ze komen eens langs. Dat is aan het veranderen. De voortuin was vroeger erg gesloten, met een dikke haag, nu wordt hij meer opengetrokken. Iets wat we ook proberen, is om voldoende groen in de voortuin te trekken, om zo het straatbeeld wat te vergroenen. Een kleine boom is zeker een must.”

Halfopen, rand van de stad

 

Combinatie met houtcreaties

"Mijn broer Wim werkte vroeger fulltime bij een schrijnwerker. In het weekend maakten we dan samen de houtcreaties voor onze projecten, houten terrassen, poorten … Er kwam zodanig veel vraag naar hout in de tuinaanleg dat we beslist hebben om een aparte zaak op te richten voor alle houtconstructies. Mijn broer doet dat nu fulltime. Omdat ook de tuinaanleg serieus is uitgebreid, proberen we gericht te werken: we doen totaalprojecten samen met andere aannemers om alles een beetje werkbaar te houden. We maken ook poolhouses, ornamenten, zitbanken, allerhande constructies. Alles is maatwerk. We brengen allebei projecten binnen, maar we zitten nog vaak samen op de werf."

Groei van de sector

“Wijzelf zijn vooral gegroeid via mond-tot-mondreclame. Op dit moment is 80% van onze werken in Groot-Kortrijk, maar we gaan ook wel eens naar Gent of naar de zee. We werken het liefst in eigen streek. Het is beter als je niet zoveel verplaatsingen moet doen: beter werkbaar en goedkoper. Er is al heel veel werk in onze eigen streek." Die groei komt volgens Vantomme door de evolutie van tuin naar belevingsruimte. “De klanten zijn veeleisender. De afwerkingsgraad ligt zeer hoog, en daardoor moet de sector wel meegroeien, om die graad te behalen. De tuinaannemers zijn professioneler met hun vakgebied bezig. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie. De tuin die je aanlegt, bestaat niet meer uit een terrasje en een stuk gazon. Er worden meer zwemvijvers aangelegd, daarvoor heb je al een hoger technisch niveau nodig. Met een grasmaaier heb je ook niet meer genoeg; zelfs in het onderhoud heb je veel meer machines nodig. Ook daarvoor is er weer veel kennis vereist."

Specialiseren en samenwerken

“In mijn bedrijf werk ik steeds meer met vaste ploegen, een voor onderhoud en een voor aanleg. Dat moet, omdat elke taak steeds specialistischer wordt. Je kunt niet verwachten dat iemand die ziektes bestrijdt, even goed tegels kan plaatsen en vijvers kan aanleggen. Dat probeer ik zeker te respecteren. Onze activiteiten zijn ongeveer gelijk verdeeld: voor de helft 'bouw' en voor de andere helft 'groen'. Toch zou ik graag nog een derde ploeg hebben, die bij allebei kan inspringen; je moet ook zorgen dat je als bedrijf flexibel genoeg blijft. Voor de grote projecten werken we ook vaak samen met onderaannemers, bijvoorbeeld als er veel grond moet worden verzet. We werken ook meer en meer samen met andere tuinaannemers. Het is leuk dat we dat nu kunnen. Vroeger zagen we andere tuinaannemers veel meer als concurrenten, nu proberen we elkaar te helpen waar we kunnen. Vandaag staan de tuinaannemers veel meer met elkaar in contact. We leren van elkaar, en als er bij hen minder werk is, dan komen ze hier bijspringen en vice versa. Dat is een serieuze meerwaarde, ook wat materialen en gereedschappen betreft. Ik heb ook een nauwe samenwerking met een boomsnoeier. Als je dat eenmaal per jaar moet doen, dan kun je dat niet. Klanten gaan daar ook veel bewuster mee om dan vroeger. Vroeger zeiden ze: 'kap maar om', nu willen ze die boom esthetisch mooi houden."

 

LANDSCHAPPELIJKE TUIN

Vantomme: ”Bij de heraanleg van deze grote landschappelijke tuin werden twee grote bomengroepen behouden. Dit zorgde ervoor dat de tuin onmiddellijk ‘volgroeid’ oogt. De grote vijver werd gerenoveerd om de waterstand tot bovenaan de vijverrand te laten komen. Onze klant hecht veel belang aan het open zicht, ‘het gevoel van vrijheid’ in de tuin en aan bloemen. Daarom werd de tuin later nog uitgebreid met drie grote bloemenweides. Deze zorgen voor een prachtig kleurenpalet. Langs het karrenspoor van de oprijlaan en in het gazon werden ook massaal veel bloembollen geplant. Deze zorgen in het vroege voorjaar al voor veel kleur in de tuin.”

Landschappelijk

 

EIGEN PROJECTEN

“Onze projecten vallen uiteen in strakkere en meer organische, landelijke tuinen. De kleine stadstuinen zijn uiteraard iets strakker dan de grotere. Het is heel belangrijk om te luisteren naar de klanten en rekening te houden met het landschap. In de stad willen mensen meer privacy, met minder inkijk van de buren. We zetten er ook vaak natuurlijke afsluitingen met groenblijvende planten, zodat je toch steeds een groen uitzicht hebt."

Stadstuinen

“We werken vaak in de stad, aan kleinere tuinen. Daarvoor hebben we ook specifieke, kleinere machines in ons machinepark. Logistiek is de grootste uitdaging in dergelijke tuinen: parkeermogelijkheid, alle materialen ter plaatse krijgen … Verder geldt: hoe kleiner de tuin, hoe preciezer de afwerking. Mensen zijn meer gefocust op de vierkante millimeter. Een klinker die verkeerd ligt, valt meer op als er maar een paar liggen."

Zwemvijvers

Opvallend: op de website van Vantomme is er een apart luik voor zwemvijvers, niet voor zwembaden. “We promoten de zwemvijvers meer omdat het gezonder is én omdat we ze zelf aanleggen. Zwembaden bieden we ook aan, maar daarvoor werken we weer samen met onderaannemers. Bij zwembaden is er meer naservice nodig, meer techniek. Je moet iemand hebben die dat fulltime doet. Zwemvijvers zijn eenvoudiger en natuurlijker. Geen chloor: puur planten en lavazone. De bodem blijft altijd een beetje groen, maar het water blijft steeds mooi helder, ook na de winter. We zijn ze beginnen aan te leggen omdat we meer en meer vraag kregen naar zwemvijvers. Er is heel wat vakkennis nodig voor de aanleg van een zwemvijver - een veelgemaakte fout is dat men het filtervolume te klein neemt." 

Zwemvijver

STADSTUIN MET VEEL BELEVING

StadstuinVantomme: “Deze stadstuin hebben we betegeld met een zeer fijne mozaïek. Centraal ligt een spiegelvijver en er zijn verschillende zitgelegenheden in de tuin. Op die manier heb je in een kleine ruimte toch verschillende belevingsmogelijkheden. Achteraan hebben we een stuk gazon aangelegd, voor speelmogelijkheden voor de kinderen, en helemaal achteraan bloemen. Ik vind een bank tof in een tuin. Je kunt daarin genieten, en zeker in een kleine tuin zijn vaste structuren wel belangrijk. In de lente en de zomer wordt die structuur geleverd door de beplanting, maar in de winter heb je op die manier toch ook een beetje structuur in je tuin. Hout is een heel warm product, je tuin is meteen aangekleed. De meerstammige boom vormt een natuurlijke parasol voor het hoofdterras. We hebben die boom onder een zeer dun laagje siergrind aangelegd. Zeker bij de aanleg moet je er extra bodemverbeteraar aan­brengen. We voorzien ook altijd een beluchtingsbuis, waarlangs je extra voeding kunt geven. Ik heb die boom ook aangeplant in de lente, voor we de rest aangelegd hebben. Zo kon de boom al aansterken voor de winter.”