naar top
Menu
Logo Print
21/06/2019 - MELISSA HIMPE

MAAKT ACCUTECHNOLOGIE EEN WERKPLEK ZONDER KABELS MOGELIJK?

INNOVATIEVE LITHIUMIONTECHNOLOGIE MAAKT BATTERIJCELLEN COMPACT EN KRACHTIG

Accutechnologie is de voorbije tien jaar sterk geëvolueerd en dat maakt het in de tuinsector mogelijk om voorgoed vaarwel te zeggen aan het snoer. Lithiumionbatterijen kunnen tegenwoordig ook gereedschap dat veel vermogen en kracht nodig heeft, aandrijven zonder dat het toestel te zwaar wordt. Dat maakt ze niet alleen gebruiksvriendelijker en geluidsloos, maar ook een pak zuiniger en vriendelijker voor het milieu. Kortom, reden genoeg om een overschakeling naar accugereedschap te overwegen.

Makita accugereedschap
Makita brengt een eigen accu op de markt: de 18 V LXT accu. Die accu is volledig compatibel met de 150 toestellen
binnen hun assortiment, waaronder 29 tuinmachines

Accu's: oneindig veel mogelijkheden

Toen accutechnologie voor het eerst geïntroduceerd werd in de wereld van elektrisch (tuin)gereedschap, was het aantal toepassingen nog heel beperkt. Enkel gereedschap met een relatief laag vermogen, zoals heggenscharen, trimmers en kleine grasmaaiers, kwam in aanmerking voor een vervanging van de kabel door een batterij. Pakweg tien jaar later heeft accutechnologie een enorme sprong gemaakt. Dat is voornamelijk te danken aan de introductie van lithiumionbatterijen op de markt. Die introductie maakte het mogelijk om uit te breiden naar machines die meer vermogen en kracht nodig hebben. Zo kunnen ook krachtige kettingzagen, bladblazers, bosmaaiers en professionele grasmaaiers vandaag de dag aangedreven worden door een accu zonder in te boeten aan ergonomie of werktijd. De accutoestellen van vandaag zijn compact, licht, krachtig, zuinig en intelligent.

Stihl accugereedschap
Alle losse accu’s van Stihl werken op een spanning van 36 V met een energie-inhoud van 59 Wh tot 281 Wh

Welke accu voor welk gereedschap?

Welk type accu je nodig hebt, zal afhangen van de toepassing. Waar heggenscharen en trimmers gedurende een lange tijd een relatief laag vermogen en weinig stroom vragen, hebben professionele kettingzagen dan weer nood aan een hoog vermogen en veel stroom, maar dan kortstondig. Er bestaan al hybride modellen die afhankelijk van de hoeveelheid stroom die nodig is, zullen omschakelen naar een hogere of een lagere spanning. Bepaalde leveranciers kiezen er ook voor om een onderscheid te maken in hun aanbod tussen accusystemen voor kleine tuinklussen, voor middelgrote en grote tuinklussen en systemen voor professionele toepassingen.

Stroomsterkte

Indien je de kracht van batterijen onderling wilt gaan vergelijken, dan kijk je het best naar de hoeveelheid wattuur die de batterij kan leveren. Wattuur (Wh) duidt aan hoeveel stroom er gedurende één uur geleverd wordt. Indien de Wh-waarden niet terug te vinden zijn in de productomschrijving, kun je de spanning (V) vermenigvuldigen met de elektrische lading (Ah). Dat zorgt ervoor dat een accu van 18 V met een lading van 6 Ah een capaciteit heeft van 108 Wh. Deze waarde maakt het makkelijk om accu's onderling te vergelijken. Weet dat een 180 Wh-accu twee keer zo snel leegloopt als een 360 Wh-accu. Een hogere Wh-waarde betekent dat de batterij dus langer meegaat. Een gevolg hiervan waar je ook rekening mee moet houden, is dat de cel bij hogere Wh-waarden meer zal wegen. Dit lossen veel leveranciers op door over te schakelen op een backpackaccu.

Metabo accugereedschap
Een constante kracht van 63 ampère wordt mogelijk met de Lithium High Density-batterijen van Metabo

Capaciteit

De capaciteit van de batterij wordt aangeduid met ampère-uur. Zo levert een 9,0 Ah-accu een capaciteit van 9 ampère gedurende één uur. Meer is in dit geval niet altijd beter. Een 9,0 Ah-accu gaat langer mee, maar weegt ook een pak meer dan een 3,0 Ah-accu en zal er langer over doen om te laden. Voor lichtere tuinklussen blijf je beter bij een lagere Ah-waarde. Ah-waarden maken het echter moeilijk om accu's onderling te vergelijken. Zo heeft een 12 V-accu met 6,0 Ah een langere gebruiksduur dan een 18 V-accu met 6,0 Ah. Om verwarring te vermijden, zet je de Ah-waarden dus beter om naar Wh-waarden.

EuroGarden accugereedschap
Bij een te zwaar gewicht van de cel wordt er overgeschakeld naar backpackaccu’s zoals bij deze trimmer van Echo, verkrijgbaar bij EuroGarden

Spanning

De spanning of de voltage van de cel wordt uitgedrukt in volts. Op de markt variëren de bedrijfsspanningen sterk. De standaard ligt op 36 V, wat het vaakst wordt gebruikt voor handgedragen toestellen, aangezien 36 V voldoende vermogen genereert om tal van machines aan te drijven zonder dat ze te zwaar worden om nog in de hand te dragen. Andere leveranciers werken met batterijen tussen 50 V en 82 V. De combinatie van de spanning met de Ah-waarden bepaalt hoe zwaar de batterij gaat wegen. Een lagere spanning wordt gecompenseerd met hogere Ah-waarden.

De grootste uitdaging bij accu­productie zit hem in het verhogen van de spanning en het vermogen zonder dat de cel te veel gaat wegen

Geen accutoestel zonder het toestel

Dat de accu optimaal werkt, is één punt, maar een even belangrijke factor is de volledige afstemming van het toestel op de accu. Een gekabeld toestel vraagt veel minder belang aan de rentabiliteit van de motor omdat de stroom continu beschikbaar is. Fabrikanten van accugereedschap staan voor de uitdaging om de motors van accugereedschap zuiniger en efficiënter te maken, zodat de energie die uit de accu komt, optimaal omgezet wordt in nuttige arbeid en slechts een minimum verspild raakt in nutteloze wrijving en warmte. Alle onderdelen, tot aan de ketting van het snijgereedschap toe, worden hierop afgestemd, zodat er zuiniger omgesprongen kan worden met de beschikbare energie.

Compatibiliteit

Veel leveranciers zetten sterk in op compatibiliteit, zodat je met een en dezelfde accu vaak meer dan 100 toestellen binnen dat ene merk kunt bedienen. Dat hoeven niet per se alleen de toestellen binnen het tuingereedschap te zijn, maar ook in andere categorieën, want ook de tuinaannemer zal wel eens een schroefmachine nodig hebben. Wanneer je daarvoor dezelfde batterij kunt gebruiken als die van jouw heggenschaar, dan spaar je veel tijd en geld uit. Het feit dat leveranciers zelf hun accu's uitbrengen waarop ze hun volledige assortiment afstemmen en het feit dat de accutechnologie de voorbije jaren fors geëvolueerd is, maken dat een toekomst van een kabelvrije werkplek - zeker in de tuinsector - niet zo veraf ligt.

Megens Oirschot accugereedschap
De gepatenteerde uitwisselbare 56 V-accu’s van EGO zijn anders ontworpen dan de traditionele accu’s, waardoor maximaal vermogen en maximale gebruiksduur worden gerealiseerd

Evolutie accutechnologie

De toepassing van batterijtechnologie in elektrisch gereedschap is begin jaren 2000 opgestart met nikkel-cadmiumbatterijen. De verkoop hiervan is - op enkele uitzonderingen na - verboden sinds 2017 vanwege de schadelijke invloed die de giftige stof cadmium heeft op het milieu. De milieuvriendelijkere tegenhanger hiervan is de nikkel-metaalhydridebatterij. Deze accu's kunnen bovendien meer energie opslaan en zijn minder gevoelig voor het geheugeneffect dan nikkel-cadmiumbatterijen. Wel zijn ze minder goed bestand tegen koude en warme temperaturen. Met de komst van de hooggeavanceerde lithiumionbatterij werden nikkel-metaalhydridebatterijen snel achterhaald bevonden.

Lithiumion

De nieuwe lithiumiontechniek biedt dan ook een pak meer voordelen. Zo heeft het geheugeneffect geen enkele invloed op Li-ionaccu's, zijn ze beveiligd tegen een volledige ontlading, zijn ze compacter, oplaadbaar, milieuvriendelijker en hebben ze een langere levensduur (afhankelijk van het gebruik en de temperatuur). Maar de doorslaggevende factor om bij elektrisch (tuin)gereedschap over te schakelen naar deze batterij is het gewicht. Met Li-ionaccu's zijn producenten erin geslaagd om een compacte en lichte batterij op de markt te brengen die bovendien meer werktijd levert. Dit is belangrijk om een goede ergonomie te waarborgen, zeker bij handgedragen gereedschap moet hier rekening mee gehouden worden en mag de accu niet te zwaar wegen.

DeWalt accugereedschap
Met de XR Flexvolt accu van DeWalt kunnen zowel 18 V- als 54 V-machines aangestuurd worden met een en dezelfde batterij,
afhankelijk van de hoeveelheid stroom die nodig is
Milwaukee accugereedschap
Een geavanceerd intelligentie- en communicatie-systeem waarborgt de compatibiliteit bij de toestellen van Milwaukee. Alle tools en accu’s zijn uitwisselbaar, Milwaukee heeft 75 toestellen op 12 V en meer dan 145 toestellen op hun 18 V-platform

Ergonomie

De grootste argumenten pro accugereedschap zijn uiteraard het comfort, de vrijheid en het gebruiksgemak. Accu's maken van snoeren, verlengkabels en kabelhaspels verleden tijd, wat het risico op struikelen in de werkomgeving verkleint en de veiligheid dus verhoogt. Op ergonomisch vlak brengt gereedschap, aangedreven door accu's, ook voordelen met zich mee, aangezien batterijaangedreven toestellen compacter zijn en tot 40% minder wegen dan benzinemachines. Wanneer een batterij toch te veel begint te wegen om nog makkelijk in de hand te houden, wordt die opgeborgen in rugzakken die de gebruiker makkelijk op de rug kan dragen tijdens het werken. De hoeveelheid trilling ligt ook een pak lager, waardoor je bij gebruik van elektrisch tuingereedschap veel minder snel vermoeid raakt. Accugereedschap produceert bovendien minder lawaai. Dit laat de gebruiker toe op om het even welk moment van de dag in omgevingen te werken waar geluid storend kan zijn. Denk hierbij aan rusthuizen, ziekenhuizen, scholen of zelfs gewoon bij mensen thuis. Net om die reden maken verschillende overheden van accugebruik tegenwoordig een verplichting. Naast het comfort van de omgeving betekent een lager geluidsniveau ook minder schade aan het gehoor van de gebruiker.

Duurzaamheid

Ook kan een accu benzine gedeeltelijk of zelfs volledig vervangen, met een pak minder uitstoot als gevolg. Zo kun je niet alleen met een geluidsloos toestel aan de slag, maar zal je er ook veel minder schade mee aanrichten aan het milieu. Hoewel de initiële investering iets groter is in vergelijking met een product dat wordt aangedreven door benzine, moet je weten dat je op lange termijn zal besparen omdat je geen benzine meer moet kopen. De besparing van brandstof ten opzichte van accugereedschap kan over een looptijd van vijf jaar al snel oplopen tot ruim € 5.000. Bovendien maakt de compatibiliteit binnen merken het mogelijk om één lader en batterij te gebruiken voor alle toestellen, waardoor de aankoop van een accu in veel gevallen eenmalig is en dus zeker een goeie investering is. 

Stihl Bahco accugereedschap

Links: Bahco maakt gebruik van stille elektromotoren, zo produceert deze handsnoeizaag een geluidsniveau van maar 86 dB
Rechts: De BGA 100 bladblazer van Stihl wordt aangedreven door hun Lithium-Ion PRO-accu op 36 V, van 187 tot tot 281 Wh,
of hun rugaccu van 916 tot 1.148 Wh