naar top
Menu
Logo Print
13/08/2019 - LIEN GOETHALS

BESCHERM UZELF OP DE JUISTE MANIER

Noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen afhankelijk van werkzaamheden

Veiligheid gaat boven alles. Als tuinaannemer is het dus uitermate belangrijk dat u zich tijdens werkzaamheden grondig beschermt. Veiligheidsschoenen zijn sowieso een must, maar ook handschoenen, zaagkledij, gehoorbescherming, een helm … zijn mogelijks noodzakelijk. Daarom leert u hier welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) u zoal nodig kan hebben en wanneer u ze dient te gebruiken. De ontwikkeling van PBM staat echter niet stil, technische innovaties zorgen voor meer (draag)comfort tijdens het werk. De kledij ziet er ook steeds beter uit, mede doordat fabrikanten zich laten inspireren door de sportwereld.

PBM
Bij werken met een kettingzaag moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen

KLEDIJ

De kledij die u als tuinaannemer dient te dragen, is vooral afhankelijk van de werkzaamheden die u uitvoert en van het gereedschap dat u daarvoor dient te gebruiken. Voor gewone werkzaamheden kan een werkbroek met versterking op de knieën bijvoorbeeld volstaan. Maar wanneer met een kettingzaag wordt gewerkt, moet zeker een kettingzaagbroek worden gedragen. Daarnaast moet werkkledij uiteraard worden aangepast aan de weersomstandigheden. In dat opzicht kan regenkledij dus ook gezien worden als PBM, weliswaar voor niet levensbedreigende omstandigheden.

(HAND)SCHOENEN

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen moeten altijd worden gedragen, ongeacht de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Die schoenen zijn voorzien van een beschermneus en een anti-perforatiezool, beide vervaardigd uit een metaal of een sterke kunststof. Vroeger bestonden die uit staal, maar daarvoor opteren fabrikanten steeds minder vaak. Het staal maakt de schoen immers zwaarder en kan in de winter voor een koudebrug zorgen.

Een goede veiligheidsschoen vormt de basis van alles, want slechte voetondersteuning kan leiden tot voet- en rugklachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schoenen vaak de grootste investering zijn inzake PBM. Ze worden constant gedragen en verslijten bijgevolg snel. Het is daarom aangeraden om veiligheidsschoenen jaarlijks te vervangen door een nieuw paar. Sommige fabrikanten raden zelfs aan om twee paar schoenen in omloop te hebben. Hoewel een degelijk paar sowieso ademend en waterdicht is, zullen de sporen van een werkdag in de regen de volgende dag niet verdwenen zijn. Twee paar schoenen met andere eigenschappen kunnen ook noodzakelijk zijn wanneer men verschillende werken moet uitvoeren. Zo kan men zaagschoenen of -laarzen dragen wanneer men de kettingzaag ter hand dient te nemen, en ‘gewone’ veiligheidsschoenen voor alle andere werkzaamheden.

Handbescherming

Handschoenen moeten worden gekozen in functie van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. In veel gevallen volstaan dunnere exemplaren, die ervoor zorgen dat men nog steeds met de nodige precisie kan werken. De handschoenen bieden dan bescherming tegen mechanische risico’s. Dat zijn risico’s die kunnen leiden tot verwondingen die niet levensbedreigend zijn, bijvoorbeeld een splinter in de hand bij het snoeien van takken. Voor zwaarder werk is echter specifieke handbescherming nodig, bijvoorbeeld handschoenen die weerstand bieden tegen een kettingzaag. Bij handbescherming is het wel uitermate belangrijk dat men kiest voor een paar dat goed past. Enkel bij de juiste (hand)maat ervaart u de juiste balans, precisie, comfort en bescherming.

pbm
De stretch die wordt toegevoegd aan kledij zorgt voor meer bewegingsvrijheid

ANDERE BESCHERMING

Helm

Voor werken in de groensector is het meestal niet nodig om een helm te dragen. De gevallen waarbij een helm wel verplicht is, zijn wanneer men werken uitvoert met een ketting- of stokzaag, wanneer men stronken freest en wanneer men hout versnippert. Een helm wordt meestal niet graag gedragen, dus het is belangrijk dat u een helm kiest die kwalitatief en comfortabel is. Een helm die niet goed past, zorgt voor een druk op het hoofd en zal schuin vallen. In een helm van slechte kwaliteit gaat u ook veel gemakkelijker zweten. Daarom moet de voorkeur gaan naar een lichte en ventilerende helm met een perfecte pasvorm.

Gehoorbescherming

Wanneer u met gemotoriseerde apparaten werkt, is gehoorbescherming altijd nodig. Anders is de kans immers groot dat u permanente gehoorschade oploopt. Volgens de norm 2003/10/EC is het bij wet verplicht om vanaf een geluidsniveau van 80 dB gehoorbescherming ter beschikking te hebben. Vanaf 85 dB is men ook daadwerkelijk verplicht om die bescherming te dragen. Afhankelijk van het dempingsniveau van de gehoorbescherming zijn de oorschalen groter. Om gemakkelijk het verschil te zien tussen koptelefoons met verschillende niveaus, werken sommige fabrikanten met een kleurencode. Het is namelijk uitermate belangrijk dat de gehoorbescherming het juiste dempingsniveau heeft. Bij te weinig demping verdwijnt elk beschermend effect, maar het heeft ook geen zin om ‘overkill’ te doen. Op die manier wordt men namelijk volledig afgesloten van de omgeving, wat kan leiden tot onveilige situaties. Om ervoor te zorgen dat men tijdens het werk nog steeds kan praten en overleggen met collega’s (ook al draagt men gehoorbescherming), kan het beschermingsmiddel worden uitgerust met een communicatiesysteem. Een tweede (extra) optie is een radio-ontvanger, zo kan u tijdens het werk naar uw favoriete muziek luisteren.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is zeker geen overbodige luxe tijdens het snoeien. Takken en zaagsel kunnen namelijk erg gemakkelijk in de ogen terechtkomen. Ook bij dit PBM is het cruciaal dat alles goed past. Een oncomfortabele bril – waarvan bijvoorbeeld de oorveren en/of neuspads duwen – zal u immers niet dragen. Bij duurdere modellen kunnen de oorveren vaak versteld worden en ze zijn ook behandeld tegen het aandampen van de lens.

pbm
Gehoorbescherming met een kleurencode helpt u het juiste exemplaar te kiezen

Ademhalingsbescherming

In enkele gevallen kan het ook aangeraden zijn om ademhalingsbescherming te dragen, bijvoorbeeld wanneer men aan het werk gaat met pesticiden. Bij het slijpen van betonklinkers moet een stofmasker worden opgezet.

PRIJSKAARTJE AFHANKELIJK VAN COMFORT

Binnen het gamma van PBM zijn er grote prijsverschillen. Het is dus perfect mogelijk om op een relatief goedkope manier (conform de norm) beschermd te worden. Een hogere prijs staat echter ook gelijk aan een hoger comfort. Voor een aankoop moeten dus zeker zowel het kostenplaatje als het draagcomfort grondig in overweging worden genomen.

TECHNISCHE INNOVATIES

Er een constante zoektocht naar en ontwikkeling van lichtere PBM die toch dezelfde veiligheid bieden. Zo zijn er de laatste jaren heel wat technische innovaties geweest binnen het assortiment van zaagkledij. Tegenwoordig zijn die uitgerust met speciale vezels waardoor ze vrij licht van gewicht zijn. En dat begunstigt uiteraard het draagcomfort. Daarnaast evolueren veiligheidshandschoenen opdat ze meer vingergevoelig zouden zijn. Er is nog steeds een hoge graad van bescherming, maar dankzij andere vezels voelen de handschoenen dunner en lichter aan.

TRENDS

Uiterlijk

De tijd dat het uitzicht van PBM compleet onbelangrijk was, is al even voorbij. Er is vraag naar hippere werkkledij, dus fabrikanten spelen daar ook op in. Dat doen ze vooral door inspiratie te halen uit trekking- en sportkledij. Zo zijn er veiligheidsschoenen op de markt die eruit zien als loopschoenen. Ook frissere kleuren zijn een trend, bijvoorbeeld een fluo detail. Fabrikanten en leveranciers merken op dat klanten op dat vlak steeds meer durven.

pbm
Vrouwen willen er niet anders uitzien dan hun mannelijke collega’s

Die trends komen er echter niet alleen omdat men er goed wil uitzien op het werk, in veel gevallen bieden ze ook een voordeel. Dankzij fluo details valt men meer op en dat bouwt uiteraard extra veiligheid in. Het gebruik van fluorescerende kledij voor bepaalde werkzaamheden (bijvoorbeeld langs de openbare weg) is tevens wettelijk vastgelegd in de norm EN ISO 20471. Ook wordt steeds meer stretch toegevoegd aan de kledij. Dat zorgt tegelijkertijd voor een betere pasvorm en voor meer bewegingsvrijheid.

Naast het design van de kledij worden soms ook stoffen uit de sport overgenomen. De waterdichte en ademende stof die werd ontwikkeld voor zeiljassen, wordt ondertussen gebruikt bij regenkledij voor de groensector.

Damesmode

De meeste fabrikanten van PBM hebben ook een dameslijn in hun assortiment, wat zeker geen overbodige luxe is. Over die dameslijn leefde bij de fabrikanten echter lang een misvatting inzake de kleur. Er werd namelijk van uitgegaan dat die kledij en schoenen sowieso roze of paars moeten zijn. Ondertussen is het besef gekomen dat vrouwen er niet anders willen uitzien dan hun mannelijke collega’s. Ze willen dus zeker geen andere kleur, enkel een aangepaste pasvorm.

pbm