naar top
Menu
Logo Print
11/09/2019 - AN DE MAERE

INNOVATIES IN SNOEIGEREEDSCHAP: FOCUS OP ERGONOMIE

Lichtgewicht materialen en accuaangedreven toestellen

De zomer loopt op zijn laatste benen. En dat betekent dat de tuin binnenkort weer winterklaar gemaakt moet worden. Of met andere woorden: opruimen, hakselen, boomstronken uitfrezen, verticuteren ... en natuurlijk ook snoeien.Om de wintersnoei tot een goed einde te brengen, is het belangrijk dat u het gereedschap kiest op basis van wat gesnoeid moet worden, de takdikte en de hoeveelheid te snoeien materiaal in korte tijd. In dit artikel gaan we na wat er op de markt is, en we checken de nieuwste trends en innovaties. Zo kunt u alvast een geïnformeerde keuze maken.

Eurogarden

WINTERSNOEI

Dat regelmatig snoeien belangrijk is voor de gezonde groei van een boom of struik, weten we inmiddels wel. Snoeien doet immers groeien. Bij de wintersnoei worden de meeste bladverliezende bomen en heesters gesnoeid om verjonging te stimuleren of om meer bloei/vruchten te verkrijgen in het seizoen. Ook ziek en dood hout moet worden verwijderd. Voor heel wat planten en hagen, zoals buxus of klimop, is de herfst de ideale periode om te snoeien. De wintersnoei van bomen loopt van november tot maart.

GOED EN SCHERP GEREEDSCHAP

Dé basisregel voor snoeien is: goed en scherp gereedschap gebruiken. Die brengen een zuivere snede aan in het hout, zodat de boom of plant goed kan herstellen.

ManueelPolet

De meeste klussen voor de wintersnoei kunt u tot een goed einde brengen met degelijk manueel gereedschap, zoals een handzaag, stokzaag, takkenschaar en snoeischaar. Kies steeds voor snoeigereedschap dat voor specifieke toepassingen gebruikt kan worden. Bv. om gras of buxus te snoeien, snoeischaren voor verschillende diameters van takken, fruitscharen, heggenscharen, takkenscharen voor dikke takken en snoeizagen voor het zware werk. Zo heeft u steeds het juiste gereedschap dat niet alleen het werk gemakkelijker maakt, maar ook de levensduur garandeert, doordat het gereedschap niet te veel afziet.

Bij sommige merken kunt u trouwens kiezen voor gereedschap dat specifiek ontwikkeld wordt voor links- of rechtshandigen en voor grote of kleine handen.

Elektrisch/benzinebahco

Voor bepaalde taken is machinegereedschap beter geschikt. Denk bijvoorbeeld maar aan een elektrische heggenschaar of een haagschaar op benzine om de haag te snoeien. Of nog een elektrische snoeischaar of een kettingzaag om meerdere knotwilgen of ander dik materiaal te snoeien. Voor boomverzorgers zijn er trouwens compacte en lichte kettingzagen op de markt.

Snoeiafval verhakselen doe je met een hakselaar volgens de capaciteit van het snoeihout. Deze toestellen bestaan in verschillende uitvoeringen: elektrisch, benzine-, tractor- of hydraulisch aangedreven.

Accu

Tot slot zijn er nog de gereedschappen op batterij/accu, bijvoorbeeld accusnoeischaren, accukettingzagen, accuheggenscharen, accustokzagen ... Men kiest hiervoor wanneer men volledig autonoom wil werken (geen kabels). Snoeischaren op accu zijn ook interessant voor wie echt veel herhalende knijp(knip)bewegingen moet doen of wie RSI-aandoeningen heeft (pols, nek, hand …).

TRENDS EN INNOVATIES

Ergonomie

Ergonomie is en blijft een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Bij de snoeischaren wordt het ergonomische voordeel gerealiseerd door snoeischaren met een bek onder een hoek te plaatsen, waardoor de pols niet hoeft te buigen richting een tak. En natuurlijk is het ook belangrijk om de snoeischaar te kiezen met het juiste formaat en passend bij de grootte van je hand. Zo zijn er scharen speciaal voor linkshandigen, rechtshandigen, kleine handen, grote handen en zelfs met een rolhandgreep.

Felco

Dat rollend of meedraaiend handvat maakt het snoeien flink wat makkelijker. Bij takkenscharen gebruiken bepaalde fabrikanten een extra scharnier voor gereduceerde kracht. Stokzagen met een telescopische stok die stijf en ovaal van vorm is, maken snoeien ook erg comfortabel.

Buigen wordt immers tot een minimum beperkt en je hebt een precieze controle over de gehele lengte van de zaag.

Tot slot zijn er ook meer en meer ergonomische handvatten op de markt. Denk bijvoorbeeld maar aan de revolvergreep, die erg prettig in de hand ligt en zorgt voor een natuurlijke positie van de pols tijdens het snoeien.

Sommige grepen hebben zelfs geen bouten of schroeven, zodat trillingen maximaal worden geabsorbeerd.

Lichtgewicht materialen

belgarde

Samen met die aandacht voor ergonomie zullen meer en meer fabrikanten lichtere gereedschappen ontwikkelen. Dat kan door het gebruik van bijvoorbeeld aluminium of door nog andere lichte materialen te gebruiken voor de handvatten, bijvoorbeeld bamboe.

Accuaangedreven toestellen

Tot slot is er ook een trend naar steeds meer accuaangedreven gereedschappen: van stokzagen over kettingzagen tot snoeischaren. Er is een steeds ruimere keuze en u kunt dus gemakkelijk in het veld het juiste snoeigereedschap op accu kiezen. Zo geniet u tijdens alle werkzaamheden van de voordelen van de accutechniek: laag geluid, geen emissie, geen kabels …