Tuinafsluitingen: dé trend blijft privacy

Tuinafsluitingen foto 1
Privacy blijft een van dé trends, om in alle rust te genieten met familie en vrienden (GMP)

Mensen zoeken almaar vaker omheiningen waarmee ze in alle privacy en stilte in hun tuin kunnen genieten. Denk aan afsluitingen met composietpanelen, draadpanelen met gevlochten linten of schanskorven/gevulde wanden. En om geluidsoverlast te verminderen: residentiële modulaire geluidswanden of natuurlijke geluidsdempende materialen zoals heidematten. Qua kleur kiezen klanten almaar vaker voor zwart, antracietkleuren of (hout-)composiet. Maar er zijn nog meer trends die u zeker niet mag missen. We overlopen ze allemaal.

TRENDS IN DE KEUZE

MEER PRIVACY

Mensen willen hun vrije tijd meer buiten beleven, in de eigen tuin. Dus kiezen ze steeds vaker voor omheiningen die hun tuin aan het zicht onttrekken, zodat ze daar in alle privacy kunnen genieten. Denk aan afsluitingen met composietpanelen, schanskorven/gevulde wanden, betonschuttingen en draadpanelen met gevlochten linten, lamellen uit pvc, polypropyleen (PP), en hout- of aluminiumcomposiet.

Tuinafsluitingen foto 2
Onderhoudsarme tuinafsluitingen, zoals kunsthagen, mogen op de nodige belangstelling rekenen (GMP)

IN ALLE STILTE

Tot rust komen lukt natuurlijk meestal … in alle stilte. Nu, ook daarvoor kunnen omheiningen vandaag het verschil maken. Verschillende omheiningen verminderen de geluidsoverlast van buren. Bijvoorbeeld residentiële modulaire geluidsdempende wanden, of natuurlijke materialen die geluid dempen, zoals heidematten.

MINDER ONDERHOUD

De volgende vraag is dan natuurlijk: hoe groen zijn de vingers van uw klanten? Voor wie liever niet te veel in de tuin werkt, zien we almaar meer onderhoudsarme tuinafsluitingen op de markt, gemaakt uit materialen die lang meegaan, zoals houtcomposiet, beton en aluminium. Ook kunsthagen en kunstklimop vergen weinig onderhoud, kennen een lange levensduur en zijn verkrijgbaar voor alle draadtypes.

WELKE KLEUREN ZIJN POPULAIR?

Sommigen verkiezen nog groene omheiningen, omdat die opgaan in hun tuin. Maar voor almaar meer mensen is de omheining iets functioneels én decoratiefs. Ze kiezen dan ook meer en meer voor zwart en antraciet, zodat de omheining beter tot uiting komt in de tuin. Dezelfde trend zien we trouwens bij de bijbehorende zichtdoeken. Ook daar ruimt het klassieke groen plaats voor trendy kleuren zoals boomschors, mokkagrijs, parelgrijs en antraciet.

Trouwens interessant om te weten, als uw klant voor een betonschutting kiest: u kunt die schutting ook dubbelzijdig bouwen, waardoor buurman of -vrouw zijn of haar eigen keuzes kan maken qua motief en kleur. Dat met toch eenzelfde muur/oplossing.

Foto tuinafsluitingen
Ook van betonschuttingen verschijnen nog geregeld nieuwe types op de markt, zoals dit model (BAJ Beton)

WELKE MATERIALEN?

Qua materialen gaat de keuze steeds minder naar hout en steeds meer naar composiet. Composiet en ook aluminium winnen aan populariteit, omdat de materialen langer meegaan en weinig tot geen onderhoud vergen. Verder blijven draadpanelen het populairst. Die zijn mooi, makkelijk om te plaatsen én stevig. Bovendien gaan ook zij lang mee, en zijn ze dus duurzaam. Qua natuurlijke decoratieve materialen, zijn bamboe en heidematten almaar populairder.

Als grondplaat kiezen velen nog voor beton. Maar er bestaat ook een alternatief, namelijk staalplaat of gerecyclede plastic. Het voordeel voor u als tuinaanlegger? Het product is lichter, en dus makkelijker te transporteren en te plaatsen. Nu, daarnaast kan uw klant natuurlijk ook voor een volledige betonschutting gaan. Ook daarvan blijven almaar nieuwe modellen op de markt komen.

Fotoafsluitingen foto 5
Een natuurlijke oplossing tegen te luidruchtige buren: heidematten (Effenso)
2/2

OOK VOOR BESTAANDE OMHEININGEN

Lieten uw klanten jaren geleden een omheining plaatsen en willen ze meesurfen op nieuwe trends? Dat kan tegenwoordig perfect met retrofitoplossingen. Klassieke verticale pvc-lamellen ruimen daarbij volgens sommige fabrikanten meer plaats voor materialen met een langere levensduur zoals hout- en aluminiumcomposiet. Maar dat hoeft wel niet altijd zo te zijn: een producent verkoopt ze net nog heel goed.

TRENDS VOOR- EN ACHTERAAN HET HUIS

DECORATIEF VOORAAN

Welke afsluiting uw klanten plaatsen, hangt ook af van de locatie. Zo beamen meerdere fabrikanten dat huiseigenaars meer uitgeven daar waar de omheining meer zichtbaar is. Aan de voorkant dus, met decoratievere omheiningen en bijpassende poorten. Maar ook aan de achter- of zijkant van de woning, voor meer privacy.

MEER FUNCTIONEEL AAN DE ZIJKANTEN

Tussen huizen en percelen door kiezen klanten mogelijk wat meer functionele omheiningen, zoals harmonicagaas. Of opnieuw omheiningen die meer privacy bieden, waarover we het daarnet hadden.

HOE ZIT HET NOG MET …?

Tot zover enkele opvallende huidige trends in de tuinafsluitingen. Maar hoe zit het met die tendensen die al enige tijd doorgaan? Of die er al een tijd lijken aan te komen? Hoe zit het bijvoorbeeld met …

SCHANSKORVEN?

Schanskorven waren enkele jaren geleden dé grote trend. En ze zijn nog altijd te koop, zowel voor afbakening als voor decoratie, als eyecatcher in de tuin, verkrijgbaar met allerlei stenen. Ook gevulde wanden blijven verkopen voor moderne tuinontwerpen en als privacyoplossing.

ALUMINIUMPOORTEN?

En wat dan met aluminiumpoorten? Die zijn zeker in opmars. Weliswaar nog niet zo populair als in Frankrijk, maar toch. Alleen: hier haken mensen nog af op het prijskaartje. Zeker sinds het metaal duurder is geworden, zijn aluminiumpoorten in prijs gestegen. Voor een verdere doorbraak is het wachten op een prijsdaling. Maar de brede keuze in type, vorm en kleur is wel een troef om de meer begoede particuliere klant te verleiden.

Tuinafsluitingen foto 3
Ook gevulde wanden blijven verkopen voor moderne tuinontwerpen en als privacyoplossing (Betafence)

GELAST TUINGAAS?

Gelast tuingaas plaatsen tuinaanleggers ten slotte minder. Wat u waarschijnlijk wel nog enorm veel aanbrengt, is harmonicagaas met een bovenbuis of draadpanelen.

COMPLETE SYSTEMEN

Voor heel wat omheiningen bieden fabrikanten een compleet systeem, waarvan alle onderdelen bij elkaar horen of te combineren zijn: panelen, tuingaas, palen, toebehoren én toegangspoorten. Maar ook materialen vallen almaar meer te combineren, waarbij u met eenzelfde type aluminiumpaal draadpanelen kan combineren met schanskorven, composiet en – in de toekomst – hout, beton en veiligheidsglas. Zo kan u straks voor elke klant een unieke afsluiting plaatsen.

DUURZAAMHEID
Het kwam al een paar keer aan bod: duurzaamheid. Alvast één fabrikant zet er meer dan ooit uitdrukkelijk op in, met productgaranties die verzekeren dat u het product x-aantal jaar op minder dan 1 km, tussen 1 en 3 km, of op meer dan 3 km van een corrosieve omgeving en zout water kunt plaatsen. De garantie dekt daarbij dan zowel fabricagefouten als behoud van de staat.

TEN SLOTTE: PRODUCTENKENNIS CRUCIAAL

Om uw klant tot de juiste omheining te leiden, is kennis over de producten cruciaal. Bij sommige merken kunt u dan ook een opleiding volgen. Verder vindt u allerlei video's op het YouTube-kanaal van de fabrikant om het een en ander duidelijker te maken.

Met medewerking van BAJ Beton, Betafence, Dirickx, Effenso, Giardino, GMP

Meer weten over

TUINAFSLUITINGEN

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij GardenPro 

GardenPro maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.