KEUZECRITERIA BIJ HET KIEZEN VAN EEN TUINAFSLUITING

Tuinafsluitingen zijn bijna niet uit de tuin weg te denken. Om in te spelen op de steeds groeiende vraag naar personalisering, zetten fabrikanten dan ook sterk in variatie in het gamma én op innoveren. Er is dan ook enorm veel keuzemogelijkheid voor de klant op het vlak van materialen, kleuren, afwerkingen, plaatsing etc. Met welke keuzecriteria dienen u en uw klant dus rekening te houden?

MiBaveno tuinwand uit HPL en gepoederlakt aluminium voor een moderne, duurzame en onderhoudsvriendelijke look. De optionele, met de smartphone te besturen ledpanelen maken de wand echt trendy (MiRaga by RAVO)

 

KEUZE AFSLUITING AFHANKELIJK VAN LIGGING

Landelijke woningen

In landelijke gebieden wordt aan de straatkant vaak gekozen voor een lagere afsluiting, al dan niet op een muurtje geplaatst. Hier wordt vaak gebruikgemaakt van spijlenhekwerk, designdraadpanelen of eventueel lage schanskorfoplossingen. De gemeentelijke bouwvoorschriften beperken vaak de hoogte en de keuze van de materialen. Aan de voorkant van het huis worden op het platteland minder zichtremmende oplossingen gezien. Voor de zijkanten, aanpalend aan de buur, is een hogere omheining als duidelijke erfafscheiding courant. In onderling overleg wordt de hoogte immers meestal vrij bepaald. Bij het voorste deel tot aan de huisgevel worden vaak draadpaneeloplossingen gecombineerd, eventueel met een zichtremmer zoals lamellen, zichtdoek in trendy kleuren of kunsthaag, of in het andere geval wandsystemen.

Twinson houtcomposiet met de look van hout en de onderhoudsvriendelijkheid van pvc, gevat in aluminium profielen (Deceuninck)Woonwijken

In residentiële woonwijken wordt dan weer vaker geopteerd voor een hogere veiligheidsafsluiting rondom het hele domein. De tuin is in toenemende mate een uitbreiding van de leefruimte en daarom gaat iedereen voor maximale privacy. Deze trend wordt aangescherpt door een evolutie in de huizenmarkt naar kleinere tuintjes waarin de bewoners zich zo veel mogelijk afsluiten voor nieuwsgierige blikken. Hier wordt dan ook meer gekozen voor 100% zichtremmende oplossingen zoals wanden, draadpanelen met hoogkwalitatief zichtdoek, privacylamellen en dichte heidematten.

Verschillende oplossingen in één tuin

In landelijke gebieden wordt aan de zijkanten van de woning, startend van de achtergevel van het huis tot aan het einde van het erf, vaak een combinatie van afsluitingstypes geplaatst. Dit gebeurt in functie van het beschikbare budget. Enerzijds hoge wanden, schanskorven of muurtjes voor het eerste stuk van de afsluiting tussen terras en begin van de achtertuin. Afhankelijk van het resterende budget, gecombineerd met hout- of tuindraadoplossingen achteraan het domein. De zichtremmende oplossingen zijn zichtdoek, rietmatjes of lichte heidemat, geplaatst tegen een tuindraad voor de niet-zichtbare achterkant van de tuin, en meer kwalitatieve materialen voor het terrasgedeelte. Soms kiezen de bewoners ook voor een designafsluiting om een apart zithoekje af te bakenen als bescherming tegen de wind en om een gezellige sfeer te scheppen. Rondom de tuin wordt meestal een afsluiting geplaatst met een standaardhoogte van 1,80 tot 2 m. In de tuin zelf worden regelmatig lagere omheiningen geplaatst rond bijvoorbeeld een vijver of moestuin, of om een stuk af te bakenen voor dieren.

Panelen die aluminium en composiet combineren, zitten in de lift (Scala)

KEUZECRITERIA

Het is zaak af te toetsen aan welke criteria uw klant voornamelijk belang hecht. Afrasteringen hebben specifieke productvoordelen; ze zijn bijvoorbeeld duurzaam in functie van de kwaliteit. Er is keuze uit design of unieke gepersonaliseerde producten. Ook de mate van transparantie verschilt: van veel of gedeeltelijke doorkijk tot volledig afgeschermd. Tuinomheiningen zijn budgetvriendelijk of worden beschouwd als een investering op lange termijn. Hou rekening met de gewenste functie: dient de afsluiting enkel om het terrein af te bakenen of moet ze ook geschikt zijn voor het binnenhouden van huisdieren en zelfs ter preventie van diefstal?

De modular serie bestaat uit houtcomposiettand-/groefprofielen waar telkens een aluminium tussenregel komt voor een stevig resultaat (Durcolo)

Meer weten over

TUINAFSLUITINGEN

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij GardenPro 

GardenPro maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.